fel

Sajtóközlemény a projekt befejezéséről

Igazgatóságunk azon dolgozik, hogy az érdeklődők számára kicsit jobban, és kicsit másképpen is megismertesse a Kis-Balatont. Elsődleges célcsoportjaink a gyermekes családok, valamint a 10-26 év közötti iskolás, illetve tanulói csoportok. E célcsoportok esetében a leghatékonyabb az a környezeti oktató tevékenység, ami a természet szeretetére, tiszteletére, ismeretére nevel, s meghatározza egy generációnak a természeti környezetéhez fűződő viszonyát, a vízzel való felelős gazdálkodás szemléletét.

 

 

Ökoturisztikai fejlesztések a Kis-Balatonon Sajtóközlemény a projekt befejezéséről 

 

 

Ökoturisztikai fejlesztések a Kis-Balatonon

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY 

 

A projekt befejezéséről 

 

 

 

A Kis-Balaton Magyarország egyik különleges látnivalója, gyöngyszeme. 1985-ben a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kiváló mérnökeinek is köszönhetően egy valaha létezett természetes szűrőrendszernek a mai kor igényei, korlátai és lehetőségei szerinti „újraélesztése” történt meg.  A XVIII. századi Kis-Balatonhoz hasonló vizes élőhely létrehozására (Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer) a Balaton vízminőségének javítása érdekében volt szükség.  A több, mint 20 éves munkának köszönhetően a mai Kis-Balaton  meghatározó vízminőségvédelmi hatása mellett egyedülálló vizes élőhellyé vált, mely különlegességével, gazdag élővilágával, s hangulatával is elvarázsolja látogatóit. A Kis-Balaton jelentős része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó szigorúan védett természetvédelmi terület, melynek látogatásához hatósági engedély szükséges.  

A Kis-Balaton szépséges növény és állatvilágát jelenleg két szabadon látogatható részen, a Kányavári szigeten és a Hídvégi-tó északi részén vezető kerékpárútról ismerheti meg a látogató. A Kis-Balaton vízminőségvédelmi szerepéről, a térség történelméről, néprajzi, táji és természeti értékeiről a Zalaváron található Kis-Balaton Ház interaktív kiállításai nyújtanak további érdekességeket. 

Igazgatóságunk azon dolgozik, hogy az érdeklődők számára kicsit jobban, és kicsit másképpen is megismertesse a Kis-Balatont. Elsődleges célcsoportjaink a gyermekes családok, valamint a 10-26 év közötti iskolás, illetve tanulói csoportok. E célcsoportok esetében a leghatékonyabb az a környezeti oktató tevékenység, ami a természet szeretetére, tiszteletére, ismeretére nevel, s meghatározza egy generációnak a természeti környezetéhez fűződő viszonyát, a vízzel való felelős gazdálkodás szemléletét.

 

E célok elérését szolgálta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság sikeres Európai Uniós pályázata, a Kis-Balaton mindenki által látogatható és az engedéllyel, kísérővel bemutatható területeinek turisztikai fejlesztése. 

 

A „Kilátók építése és egyéb ökoturisztikai fejlesztések a Kis-Balatonon”(NYDOP-2.1.1/F-12-2012-0006)című projekt keretében az alábbi fejlesztéseket valósítottuk meg: 

 

Kányavári sziget fejlesztése

Négyszintes, fa szerkezetű kilátót építettünk fel a szigeten, melyről a Hídvégi-tó jól belátható. A szigetre vezető fahíd mellett akadálymentesített tájékoztató pontot (wifi hozzáférési lehetőséggel) helyeztünk el, mely a Kis-Balaton és a környék látnivalóit mutatja be az érdeklődőknek.

Családbarát szolgáltatások megvalósításával családi és mozgássérült parkolóhelyek kijelölésére, pelenkázó hely, valamint gyermek játszó-hely kialakítására is sor került.

A szigethez érkezők magasabb színvonalú kiszolgálása érdekében tájba illő fa szerkezetű, fedett kerékpártároló készült, és a szigetre vezető bekötőutat is felújítottuk.

 

Ingói kilátó újjáépítése

A szigorúan védett természetvédelmi területre csak engedéllyel és kísérővel léphet az érdeklődő. Igazgatóságunk és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hatósági engedéllyel vezet látogatókat az Ingói berekbe. Itt állt a jelentősen leromlott állapotú Ingói kilátó, mely e pályázatnak köszönhetően teljességgel újjáépült. E kilátóról látható az egybefüggő nádas csodálatos vízi világa, mely jellegében teljesen különbözik a Hídvégi-tó nyílt vizes területéről. Itt fészkelnek a terület vízi madarai is, melyek a kilátóról zavartalanul megfigyelhetők.

 

Fejlesztések a Kis-Balaton Házban

A Zalaváron lévő, a Kis-Balaton központjának is nevezett Kis-Balaton Ház 2000-ben nyitotta meg kapuit. Az egyedülálló bemutatóhely fenntarthatósága, az üzemelési költségek csökkentése érdekében napelemes energiaellátást építettünk ki. A házban megtekinthető kiállítások 2008-ban szintén turisztikai fejlesztés keretében már megújultak, de e pályázatnak köszönhetően bővítettük a zöldenergia hasznosításának bemutatásával is. Kiemelt célunk, hogy a zöldenergia hasznosítás lehetőségeivel minél több embert megismertessünk, és pozitív példával járjunk, elöl.

 

Új Kis-Balaton honlap

Az eddigi, Kis-Balatont bemutató honlap e projektnek köszönhetően teljességgel megújult, új, kibővített tartalommal feltöltve, angol és német nyelvű ismertetővel, a mai kornak megfelelő technikai alkalmazásokkal és korszerű design kialakításával áll az érdeklődők rendelkezésére. A korszerű honlap a látássérültek számára akadálymentesített.

A honlap elérhetősége: www.kisbalaton.eu/index.php/hu 

 

A beruházás teljes költsége 81 millió Ft volt, mely 100% -os támogatással az Európai Unió finanszírozásában valósult meg.  

 

Szombathely, 2015. február 27.