fel

Múzeumok, kiállítóhelyek

ZALAVÁR

 

Kis-Balaton Ház

 

(Zalavár, Vársziget Tel.: 06-83/710-002)

 

A millennium évében Zalavár - Várszigeten nyitotta meg kapuit a Kis-Balaton Ház, amely bemutatja a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer természeti értékeit, a Balaton vízminőségének védelmében betöltött szerepét, szemléleti a térség történeti és néprajzi vonatkozásait, értékeit.

 

A fogadóteremben található terepasztal a környező területet és a Kis-Balatont hozza közelebb a látogatókhoz. Itt kapott helyet a kis-balatoni növényvilág szélesebb körű bemutatása is.

 

A vízvédelmi teremben a zárt, természetvédelmi területen elhelyezett webkamerák hozzák közel a látogatókhoz az egyedülálló természeti környezetet. A Kis-Balatonon három helyen szereltek fel a kamerákat, melyeket a kiállító teremből, egy régi ladikban ülve váltani, a kamerákat mozgatni és zoom-olni lehet. A víz sokféleségét láttató vízkiállítás, valamint a mikroszkopikus élőlények is itt kaptak helyet termekben. A „hangos vezetés” és a tablók három nyelven (magyar, angol, német) adnak tájékoztatást a Kis-Balaton szükségességéről, a vízvédelmi rendszer műszaki megvalósításáról. Az interaktív bemutatások sem maradhattak ki, számítógépes játék és információs rendszer várja az erre fogékony érdeklődőket. A szintén itt látható Sajdik Ferenc kedves karikatúrája pedig információt nyújt a tápláléklánc körforgásáról.

 

A kiállító terem elején, a kis fahídnál régészeti feltárással megnyitott sírhelyek, majd Karoling-kori gazdasági épület belső szerkezete látható. Zalavár és környezetének történelméről a középkori várak hangulatát idéző helyben de a mai kornak megfelelő technikai eszközök felhasználásával tájékozódhat a látogató. A víz alatti állatvilágot egy „akváriumba” lépve, vetített filmmel tettük láthatóvá. Tovább haladva az érdeklődők a nádi élet sajátos eszközeivel, tárgyaival ismerkedhetnek meg. Szkok Iván festőművész képei pedig a természetet varázsolják elénk. Természetesen a kiállításban helyet kapott Fekete István és az elmaradhatatlan Tüskevár is. Továbbsétálva a "sötétség leple alatt" ismerkedhet meg a látogató a mocsárvilág fényeivel, hangjaival, illatával.

 

A „moziban” filmek által nyerhet bepillantást a látogató a Kis-Balaton varázslatos világába.

 

Az emeleten dioráma segítségével mutatják be a téli és nyári berek élővilágát, az ide felvezető lépcső már maga is különleges élményt nyújt.

 

A dioráma melletti termet alkalmassá tették az ide érkező gyerekcsoportok számára a látottak megbeszélésére, rajzolásra. A rajzokból kiállítás látható.

 

A Kis-Balaton Ház és a Szent István kápolna közötti területen vízi játszótér épült, mely több részből áll. A központi helyet a „vizes” rész foglalja el, ahol a víz útját, erejét, felhasználhatóságát láthatják játékos formában a gyerekek. A pihenőkkel, szép környezetben készült „hagyományos” játékok várják a kisebb és nagyobb korosztályt egyaránt.

 

ZALAVÁR Kis-Balaton Ház: Nyitva tartás: március: március 15-től november 15-ig hétfő kivételével 9-12 és 13-18 óra között. November 1-15. közötti időszakban a Kis-Balaton Ház 17 órakor zár. Az ünnepi időszakok kivételével a hétfő szünnap!

 

 

További információ: www.nyuduvizig.hu

 

KESZTHELY

 

Helikon Kastélymúzeum (Festetics-kastély) Vadászati Múzeum és Történelmi Modellvasút kiállítás

 

(8360 Keszthely, Kastély u. 1. Tel.: 06-83/314-194)

 

A 18 termet magába foglaló enteriőr-kiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső terei a 18–19. századi főúri életformát mutatják be. A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára.

 

A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett, több mint 200 vadfaj trófeáinak ad helyet. Az állatok többségével „természetes élőhelyükön” sétálva ismerkedhetnek a látogatók. 

 

A hintókiállítás törzsanyaga a több mint 50 darab, a főúri életformához kapcsolódó 18–19. századi kocsi, hintó és lovas szán gyűjteménye. 

 

A Vadászati Múzeum tetőterében Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút kiállítása látható.

 

A 2012-ben megnyílt pálmaház egzotikus növényeivel a királyi és főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi a Tahititől Floridáig összegyűjtött legszebb fajták bemutatásával. 

 

Szántódpuszta egy 18–19. századi, páratlan majorsági műemlék-együttes, amely a Balaton déli partján, a 7-es számú főút mellett található. 

 

Nyitva tartás:

 

(június 1-szeptember 30-ig): minden nap 9 – 18

 

+ július-augusztus hónapokban szerdán 19-24, szombaton 20-24

 

Szezonon kívül: (október 1-április 31-ig): 10 – 17 keddtől vasárnapig

 

 

További információ: www.helikonkastely.hu

 

Balatoni Múzeum Magyar Mezőgazdasági Múzeum Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

 

(8360 Keszthely, Bercsényi Miklós u. 65-67. Telefon: 83/311-563)

 

A Georgikon major 1972 óta a Magyar Mezőgazdasági Múzeum része, az ország jelentős emlékhelyei között számon tartott műemlék. A régi gazdasági épületekben ma agrártörténeti tárgyakkal gazdagon berendezett kiállítások és gyűjtemények láthatók. Nevezetességei közé tartozik az ország legöregebb traktora, az 1924-ben gyártott működőképes HSCS nyersolajtraktor és egy szintén működőképes százéves Fowler-féle kétgépes gőzeke. A múzeum kertjében 2013-ban élménygazdaság létesült, amelyben baromfiudvar, gazdasági növényeket bemutató egységek, játszó és pihenőhelyek várják a látogatókat. Tavasztól őszig számos program, rendezvény színesíti a múzeumi kínálatot.

 

Nyitva tartás:

 

Június 1-től szeptember 30-ig: kedd - vasárnap, 10-18 óra (pénztár 17 óráig)

 

Április, május, október, november: hétfő - péntek,  10-17 óra  (pénztár 16 óráig)

 

Egyéb időszakban csak csoportok számára, előre egyeztetés szerint tartanak nyitva.

 

 

További információ: www.elmenygazdasag.hu

 

Rádió és Televízió Múzeum

 

(8360 Keszthely, Kossuth Lajos utca 1. Telefon: +36.30/973-8242)

 

Az 1820-as években épült egykori késő barokk, fa gerendás magtárépületben Nádler József helyi vállalkozó 2006-ban alapította meg a Múzeumot. A földszinten félszáz darab hőskorból származó Orion, Videoton márkájú készülék került fel a polcokra. A magtár padlásrészén pedig a rádiók, magnók, lemezjátszók idézik a régi korokat. Az ipartörténeti érdekességeket kínáló kiállítás az 1920-as évek végétől mutatja be a szebbnél szebb remekműveket, gramofonokat.

 

Nyitva tartás:

 

május 15. és szeptember 15. között hétfőtől vasárnapig: 10.00-17.00

 

További információ: www.radiotvmuzeum.hu

 

Múzeum Zoo lepke- és egzotikus hüllőkiállítás

 

(Keszthely, Kastély u. 10.  Telefon: 30/95 78 049)

 

Öt világrész lepke- és rovarkiállítása, valamint egzotikus hüllőkiállítás varázsolja el a látogatókat. A lepke kiállításon gyönyörködhetünk a világ minden csücskéből összegyűjtött káprázatos lepkékben és egyéb rovarokban.

 

A Hüllő Kiállítás élő lakói eredetileg tőlünk távoli, egzotikus esőerdőkben és sivatagokban élnek. Őket hozták el megmutatni, így többek között találkozhatnak óriáskígyókkal, varánuszokkal, madárpókokkal, és egyéb színpompás gyíkokkal, siklókkal, teknősökkel és kétéltűekkel. A nyitvatartási idő alatt szakértő állatgondozó áll az érdeklődők rendelkezésére, aki a kérdésükkel hozzáfordulóknak szívesen ad információkat ezen állatokról. Igény esetén előre megbeszélt időpontban csoportoknak előadással kísért vezetést biztosítanak.

 

Nyitva tartás:

 

Minden nap 9.30. - 18.00.óráig

 

 

További információ: www.lepkeszthely.hu

 

Cadillac Múzeum

 

(8360 Keszthely, Kossuth Lajos u. 77. Telefon: 30/9562-829)

 

A tematikus gyűjtemény bemutatja az első Cadillac piacra dobásától (1902. október) évtizedekre lebontva a múlt század végéig alkotott típusokat.

 

Nyitva tartás:

 

H-P: 9-17,30 Szo: 9-16,30

 

Vasár- és ünnepnap: 10-16,30

 

 

További információ: www.cadillacmuzeum.hu

 

Magyar Feltalálók Múzeuma & LaKoma Étterem

 

(8360 Keszthely, Balaton utca 9. Tel.: 06 83/313-129, 06-30/9579-915)

 

A Múzeumban kronologikus időrendi sorrendben tekinthetik meg a találmányokat, már a honfoglalástól elindulva. A magyarság sok mindennel ismertette meg a világot, amiket a mai napig használ az emberiség. Az egyes találmányok nem fűződnek személyekhez, hanem az összmagyarsághoz.

 

Ízelítőül pár magyar találmány: KANÁL, GOMB, FEHÉRNEMŰ, KENYÉR, TARHONYA, SZAPPAN, ACÉLRUGÓ, FORD T-MODELL, DIAVETÍTŐ, SZÓDAVÍZ, VILLANYMOZDONY, PLAZMALÁMPA, GÖMBÖC, ÜVEGBETON.

 

Nyitva tartás:

 

Hétfő - Vasárnap: 11:00-22:00

 

 

További információ: www.lakomaetterem.hu

 

Marcipán Múzeum

 

(8360 Keszthely, Katona József utca 19.)

 

A Marcipán Múzeum, amely egy állandó cukrászati kiállítás, ahol 50 m2-en 20 vitrinben mintegy 100 marcipánból készített díszmunka található, amelyek a Múzeum melletti cukrászdában készültek.

 

Nyitva tartás:

 

Március elejétől december végéig tart nyitva, hétfő kivételével 10-18 óráig

 

 

További információ: www.marcipanmuzeum.hu

 

ZALAAPÁTI

 

Helytörténeti Gyűjtemény

 

(Zalaapáti, Deák Ferenc utca 6.)

 

Karácsony György címzetes iskolaigazgató által megálmodott és létrehozott, Zalaapáti történetét és a falu életét bemutató gyűjtemény.

 

Nyitva tartás: előzetes bejelentkezés alapján

 

Bejelentkezni az alábbi telefonszámokon lehetséges: 06-20-493-97-47 vagy 06-30-374-96-92

 

További információ: www.zalaapati.hu

 

VÖRS

 

Tájház

 

(Vörs, Dózsa Gy. u. 17. Telefon: 06 87 555 291)

 

A Kis-Balaton hagyományos használati eszközeit, elsősorban a népi halászati módszerekhez kapcsolódó szerszámokat, a táj népi építészetét, a lápból élő pákászok életmódját ismerteti a nyári időszakban nyitva tartó kiállítás a vörsi talpas házban.

 

Nyitva tartás:

 

május 6. és szeptember 28. között: hétfő kivételével minden nap 10:00 - 17:00

 

hétfő szünnap

 

December 1.  éa január 1. között bejelentkezéssel látogatható! Érdeklődni az alábbi telefonszámon lehet: +36 70 77 42 346

 

 

További információ: www.bfnp.hu

 

FENÉKPUSZTA

 

Fekete István Emlékhely

 

(Kis-Balaton Kutatóház (Vönöczky Schenk Jakab Kutatóház), Fenékpuszta

 

Telefon: 06 83 315 341 Mobil: 06 30 664 04 04 GPS: N 46°42.05'; E 17°14.32')

 

Kirándulás keretében mutatják be az érdeklődőknek a "Matula kunyhót", valamint a "Berek" írója, Fekete István és a természettudós Vönöczky Schenk Jakab emlékszobáját. Csak szakvezetővel látogatható!

 

Látogatási időpontok:

 

május 1. és október 1. között: keddtől péntekig, naponta 2 alkalommal: 10:00 órakor és 13:00 órakor, szombatonként 1 alkalommal: 10:00 órakor indul vezetett kirándulás. Előzetes bejelentkezés nem szükséges.

 

Hétfő és vasárnap szünnap.

 

 

További információ: www.bfnp.hu